Hvorfor Home Assistant?

Home Assistant logo påført super seje pink solbriller 😎

Google med Home- og Assistant-tjenesterne, Apple med HomeKit og Amazon med Alexa tilbyder alle en gratis platform til automatisering af dit hjem. Tjenester som i stigende grad bliver mere populære. Men er det smart at bygge hele sit liv op omkring en gratis tjeneste som disse?

Det betyder at du lægger alle dine æg, i én kurv og du ikke selv har kontrol over kurven. Det betyder også at alle dine enheder SKAL understøtte denne specifikke tjeneste. Og sidst men ikke mindst, så er du stadig ret begrænset i disse tjenester – mange af de ting vi gør herhjemme ift. automatisering, er slet ikke muligt i disse tjenester. Er der et alternativ? Ja! Home Assistant!

Home Assistant, Hass, HA

Home Assistant (Ikke relateret til Google Assistant) er kort fortalt en hub / platform til hele dit hjem og alle dets smarte enheder. En hjemme-automatiseringshub er et sted, hvor forskellige enheder med forskellige protokoller, alle kommunikerer med hinanden. Dette betyder, at du kan opkoble alle dine enheder ét sted og opbygge automatiseringer her, baseret på status for alle dine enheder.

F.eks. kan Home Assistant sende en besked når opvaskemaskinen er færdig, tænde lamper når du kommer hjem – hvis solen er gået ned og automatisk starte radioen når du vågner. Alt sammen helt automatisk baseret på vejret, lysniveau, tidspunkter, motion sensors, sleep sensors, temperatur sensors eller ved at trykke på knapper – fysiske knapper eller virtuelt på din telefon. Der er uendelig mange muligheder med Home Assistant, og det er det denne blog handler om 🤖😋

Home Assistant virker både på computere (browser-baseret) men også på iPhone, iPad og Apple Watch samt Android-enheder som telefoner og tablets.

Fordele ved Home Assistant

  • ✅ Stort set alt kan kobles op – om det er et TV fra Samsung eller LG eller en radiatortermostat fra TADO eller Danfoss – kan den kobles op på Home Assistant.
  • 🤱🏻 Forholdsvist nemt at komme i gang (de seneste version har fokuseret meget på brugervenlighed).
  • 🤑 Gratis og open-source + Alt data ligger lokalt hos dig, ikke hos Google / Amazon
  • 📦 Opdateres løbende og meget aktivt (~ cirka hver 10. dag er der en ny opdatering)
  • 👨‍👩‍👦‍👦 Stort community med meget hjælp at hente

Ulemper ved Home Assistant

  • 🥧 Kræver du opsætter en enhed derhjemme til HA f.eks. en Raspberry Pi
  • 🤓 ER mere nørdet end f.eks. HomeKit fra Apple at sætte op
  • ⏰ Kræver lidt mere tid – både at sætte op og vedligeholde (det er tiden værd;)

Home Assistant er en åben og gratis platform, der kan bruges inden for hjemmets fire vægge, dvs. du ejer dine data! Det kører på dit hjemmenetværk, og ikke ude i en tjeneste. Det er fleksibelt, understøtter langt de fleste smarthome-enheder og vigtigst af alt – stabilt!

Men hvor Google Assistant/Home, Apples HomeKit og Amazons Alexa er rigtig nemme at komme i gang med, er Home Assistant et lidt mere ”nørdet” setup at få sat op. Men når først det spiller, kører det klippe-stabilt, og er nemt at betjene. Så nemt, at det er ”Wife-approved” herhjemme.

Som sagt, kan Home Assistant være lidt mere nørdet at komme i gang med, det bliver heldigvis bedre og nemmere for hver opdatering, men der er stadig elementer, der kræver at du skriver nogle programmerings-linjer i en config-fil. Så er du helt afskrækket fra dette, er Home Assistant måske ikke det rigtige valg for dig.

Eksempel på YAML config-fil i Home Assistant

Jeg vil på min blog her, forsøge at hjælpe dig godt i gang med Home Assistant, og tilbyde vejledninger og dokumentation på dansk, så du kan komme i gang med at bruge denne fantastisk platform til at automatisere dit hjem.

For at komme i gang

For at komme i gang med at bruge Home Assistant, skal det installeres på en computer der er tændt 24/7. Til dette formål vil jeg klart anbefale en at du køber en Raspberry Pi 3 Model B+ eller den nyere Pi 4 Model B. Både fordi de bruger minimalt strøm (kommer jeg ind på senere i denne artikel) og fordi de er nemme at komme i gang med.

Du har også brug for et Ethernet-kabel (netværkskabel i daglig tale), et microSD-kort og en kort-læser til din computer, så du kan sætte microSD-kortet i din PC eller Mac.

Lad os kigge lidt på omkostningerne

Raspberry Pi: ~500 kr.

Sidst opdateret maj 2020. Bemærk at jeg pr. maj 2020 har ændret fra model 3B+ til den nyere Raspberry Pi 4 Model B, hvorfor priserne er steget en lille smule, men det er det værd

ProduktbeskrivelseEstimeret pris
Raspberry Pi 4 Model B (2 GB RAM)ca. 330 kr.
32 GB Sandisk microSD-kort (eller større)ca. 50 kr.
Pi kasse/kabinetca. 80 kr.
Pi Strømforsyningca. 99 kr.
Evt. netværkskabel (hvis du ikke har et allerede)ca. 29 kr.
Evt. kortlæser (hvis du ikke har en allerede)ca. 49 kr.
Samlet for alle dele (est. maj 2020) = 559 DKK (uden netkabel og MicroSD kortlæser)

🥧 Pi-tip: Ofte kan dette købes som et samlet starter-kit til omkring 499 DKK 💡

Strømomkostninger: ~3 kr.

🔌 At have en Raspberry Pi tændt 24 timer i døgnet koster omkring 3 DKK om måneden (Baseret på egne målinger med en Raspberry Pi 3 Model B+ samt gennemsnitlige strømpriser for Danmark, Januar 2020). Ældre og nyere modeller af Raspberry Pi bruger ca. samme mængde strøm, så alt i alt skal du regne med ~35 kr. om året for at have din Pi tændt 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Bemærk også at din Pi kan bruges til meget mere end HA. Det kommer vi ind på senere i andre artikler her på bloggen. Min Pi bruges også som Unifi controller til mit Wi-Fi som universal ad-blocker der fjerner alle reklamer fra min telefoner, tablets og computere (yeps, også fra de mange gratis spil/apps der er proppet med reklamer, de er pludselig helt clean og lækre) 😄

Home Assistant Cloud: ~35 kr

Hvis du ønsker at koble dine Home Assistant sammen med f.eks. Alexa eller Google Assistant stemmestyring, anbefaler jeg at købe Home Assistant Cloud til $5/md. (ca. 35 kr. pr. md.). Der gør det super nemt at koble Home Assistant sammen med Google og Alexa, og det virker, hver gang.

Ydermere giver Home Assistant Cloud en masse fordele som bl.a. krypteret adgang ude fra til dine Home Assistant, så du kan betjene dine enheder fra din telefon over LTE/4G fra hele verden, uden at skulle bøvle med SSL-certifikater, port forwarding mm.

Home Assistant Cloud gør også integration med bl.a. IFTTT nemt.

✅ Men vigtigst af alt, Home Assistant Cloud bliver udviklet af NabuCasa, og ved at købe deres Cloud-tjeneste støtter du også udviklingen af Home Assistant og sikre at de fuldtidsansatte udviklere, kan få løn og blive ved med at gøre HA bedre for hver opdatering 😋

😎 Du kan prøve Home Assistant Cloud gratis i 31 dage før du skal beslutte om du vil købe og betale.

👉 I næste del, vil jeg gennemgå hvordan du kommer i gang med Home Assistant.

Få 🤖 i din indbakke - helt gratis

Hvad vil du gerne modtage?