Jeg får tit spørgsmålet, “hvad bruger du til…”. Derfor har jeg startet denne serie på robotnet.dk der hedder “Hvad bruger jeg”, hvor jeg løbende vil dele ud af de ting, apps, teknologier og smarte dimser jeg bruger til at løse diverse problemer og arbejdsopgaver mv. i mit personlige- og arbejdsmæssige liv. I denne artikel skal det handle om noget der er uundværligt for mig, mit arbejde og vores familie – noter.

Okay, så noter. Noter er for mig opdelt i to – private og ikke-private noter. Og måden jeg bruger noter på privat og på mit arbejde / ikke-privat, er meget forskelligt, hvorfor jeg også bruger to forskellige apps.

Igennem de sidste 10 år, brugt Dokuwiki – til alle mine noter, den gjorde det nemt for både min kone og jeg, at tilgå vores mange noter, og den havde nok nørede funktioner til at dække mine behov på arbejdet – og jeg kunne tilmed lave brugere med begrænsede adgange til specifikke områder. Men Dokuwiki er blevet et gammelt stykke software, og det ses – samtidig med de mange alternativer blomstre, valgte jeg for 2 år siden at skifte Dokuwiki ud med Notion til mine arbejds/ikke-private noter, og sidste år blev Dokuwiki lagt i graven, da jeg flyttede mine private noter til Apples Noter.app.

✂️ Part One – første del handler om mine private noter

Jeg vælger at dele denne artikel over i to bider. Denne part one handler om mine private noter. Til alt ikke-privat bruger jeg Notion, som part two kommer til at handle om.

For mig er opdelingen meget nem: Privat er alt hvad der er relevant at dele med min kone og familien, og ikke-privat er både private og arbejdsrelaterede noter, som ikke interesserer min kone, dvs. alt fra opbygning af vores smart-home herhjemme, netværket, firewall, router mv. til dokumentation og opgave-styring af work-projekter, domæner og servere samt code-snippets mm. Men meget mere om dette og appen jeg bruger, Notion, i Part II af denne artikel.

Skærmbillede af min “work-notes” app: Notion! Mere om den i Part II.

🏡 Mine private noter lever i Apples Noter.app

Nå, tilbage til Part One og mine private noter. Med de mange opdateringer fra Apple på deres Noter.app, besluttede jeg mig for at migrere alt privat herover tilbage i 2019.

Som I måske kan fornemme på mine seneste “Hvad bruger jeg”-artikler, er meget af mit digitale private liv lagt over i Apples løsninger og eco-system – Reminders, Podcasts og Noter. Og det har været en super oplevelse, for hele familien, at migrere over til Apples Noter – kort fortalt, det virker bare! Og det er noget nemmere at sidde i en native app fremfor en web-app.

Skærmbillede fra Apple Noter / Notes.app

Privat bruger jeg noter til rigtig mange forskellige ting, jeg er typen der scanner alt ind og gemmer alle dokumenter, så jeg nemt kan finde det frem igen – og det bærer mine noter også præg af. Jeg har alt fra ønskelister og opskrifter til dokumenter og kontrakter ifm. bilkøb, banklån og forsikringer. Selv manualer og fakturaer for alle de større ting vi har købt er gemt i Noter.

For når man samler alt et sted, så er det nemt at finde igen – uanset om man skal bruge en forsikringspolice, en manual til at indstille auto-sluk på kaffemaskinen eller Magnus’ ønskeliste. Og samtidig ved min kone, Rikke, også hvor hun kan finde alt henne 👱🏻‍♀️ #WifeApproved

🧲 Dokumenter, filer og søgning

Søgning

Med Apple Noter er det nemt – ikke kun at gemme noter, men også dokumenter og filer. Du kan trække stort set alle filtyper ind i en note, som her, hvor vi både har fakturaer, manualer, web-udklip og beskrivelser af vores vaskemaskine.

Samtidig er alt søgbart, så det er nemt at finde, f.eks. er vaskemaskinen her købt i Elgiganten, det står ingen steder i selve noten, men der er vedlagt en faktura på noten, og inde på den faktura står der “Elgiganten”, det betyder at når jeg søger efter “Elgiganten” vil denne note poppe op, fordi der på noten er vedlagt en fil, som indeholder teksten.

Skærmbillede af Apple Notes på macOS 11 Big Sur

👨‍👩‍👧‍👦 Automatisk deling + manuel deling = Smart deling

Det smarte med Apple Noter er at man fra iOS 13 / macOS 10.15 har mulighed for at dele hele mapper + alle undermapper automatisk med ét klik, så ved at lave en mappe med navnet “🏡 Familien Bahl” og placere alt herunder, er alt automatisk delt med min kone Rikke.

Ydermere er det også supernemt at dele enkelte mapper eller blot enkelte noter med andre, så hvis vi skal på ferie med nogle venner eller familie, laver jeg blot en ny mappe eller note, som vi alle har adgang til. Delingen sker nemt via e-mail, link eller iMessage.

Når en note eller mappe er delt, er det nemt at se hvem der har adgang og hvad de har adgang til (kun se, eller også redigere) og samtidig fjerne en adgang, skulle det være nødvendigt 😜 Det er også muligt at se hvem-der-har-skrevet hvad i en note. Hver person får en farve, og ved at sætte flueben i “Fremhæv alle ændringer”, bliver teksten i noten farvet, med den farve der svarer til personen, så det er nemt at se hvem der har skrevet hvad. Det er også muligt at få besked, når en person ændre i en note.

📕 Noter, funktioner og formatering

Hvis du dobbelt-klikker på en note, åbner denne note op i sit eget vindue, du kan tilmed fastgøre denne note, så vinduet altid er øverst, over andre vindue, hvilket gør det nemt at skrive i noten, mens du samtidig arbejder med andre apps f.eks. en browser, et dokument eller lign.

Når du arbejder med noterne, har du muligheder for både at lave check-lister, punktopstillinger, vedlægge billeder, -dokumenter og filer samt en hel række forskellige formaterings-indstillinger.

Som udvikler savner jeg en “Code”-option, men jeg forstår godt hvorfor dette ikke er en del af Noter app’en, det er ikke mange der ville bruge det – og Apple har det med at fokuserer på de funktioner der gavner flest muligt – det er også grunden til at jeg arbejder med andre apps til mit andre formål.

Her har jeg lavet en note, hvor jeg både bruger Titel, underrubrikker, tabeller, checklister, billeder og vedhæftede filer:

📸 Scan dokumenter og billeder med din iPhone eller iPad

Du ved nok allerede, at det kamera der sidder på de nyeste telefoner og iPads er bedre end de fleste scanner du kan købe, og med lidt software-magi kan du tage et billede, konverterer det til et dokument og OCR-læse det, så du ender med et resultat der er bedre end hvad mine HP all-in-one herhjemme kan præstere. Du kan nu også sidde på din Mac, og med ét tryk fra noter appen, aktiverer din iPhones eller iPads scanner funktion:

Aktiver scanner funktion

Når jeg vælger “Scan dokumenter” åbner min iPhone automatisk op, direkte i scanner-modulet, og jeg kan scanne – selv fler-siders dokumenter ind – som straks lander direkte i min note. Som det kan ses her, finder Apples dokument-scanner selv dokumentet, også selvom jeg holder telefon skævt på:

Vi kan også se at dokumentet er blevet OCR-scannet, hvilket betyder at jeg nu kan søge i teksten på det indscannede dokument, pretty cool:

Indscannet dokument – OCR behandlet

📱 iPhone og iPad

Og når nu vi er igang med at snakek om iPhones og iPad. Nu har jeg primært vist skærmbilleder fra min Mac, men Noter virker naturligvis også fra din iPhone, din iPad og fra en hvilken-som-helst computer med Internet via web-appen på iCloud.com.

Alle de samme funktioner som viser herover, er tilgængelig fra iPad og iPhone, men da din iPhone og iPad har en touch-skærm, har de også nogle funktioner, som Mac-versionen ikke har (endnu) – nemlig tegneredskaber. Her er nogle skærmbilleder af Noter på en iPhone med iOS 14:

🗺 Embed fra andre apps

Det er muligt at embedde ting fra andre apps – det kan være en web-snippet fra Safari eller en adresse fra Apple Maps.

Apple Maps

Her har jeg åbnet Apple Maps, fundet er sted, og nu kan jeg nemt sende dette ind i min note – det virker på samme måde fra din iPhone og iPad

Tryk på “Del” og del stedet til Noter

Når du deler en lokation med Noter, kan du nemt vælge om du vil sætte det ind i en ny note eller en eksisterende note. De sidste noter du har haft åbnet er automatisk forslået, og du kan nemt browse frem den rigtige note at sætte det ind i, enten ved at søge alle dine noter igennem, eller vælge fra kategori-listen:

Indsæt Kort i Note

Safari

Du kan også nemt bruge Sharesheet / Del fra Safari, og sende web-adresser ind i dine noter:

Tilføj en hjemmeside til en note

🔑 Password-beskyttede låste noter

Af andre smarte features kan nævnes Password-beskyttede noter, så det er muligt at låse en note med adgangskode.

⌚ Hvis man har et Apple Watch, kan noten også låses op med med uret, hvis dette aktiveres.

📌 Fastgjorte noter (Pinned notes)

Har du en mappe med mange noter i, kan du nu også fastgøre en note til toppen af listen, så de noter altid er øverst og nemme at finde igen.

Fastegjorte noter

🌁 Galleri-visning

Nogle noter tjener sig bedre som et galleri fremfor en liste, dette er nu også muligt med Apple noter

Gallerivisning af noter

📃 Eksporter note til PDF

Deling som PDF

Det er også muligt at eksporterer en note til PDF, som herefter kan deles via e-mail, på Facebook mv.

🙏🏻 Ønskeliste til de kommende versioner af Notes

Der er nogle ting der kunne være fede at have i Noter.app, og nu hvor Apple rent faktisk tager deres egne apps seriøst, med større opdateringer og nye features hvert år, er der en chance for vi kommer til at se nogle af mine ønsker i fremtidige version – forhåbentlig

Links mellem noter
Det kunne være fedt hvis man kunne linke mellem noter, f.eks. hvis jeg nu laver en Note der hedder “Mine biler” hvor jeg i en tabel opsummerer Bil, Nummerplade, Stelnr. – de data vi oftest bruger, men jeg samtidig har en note for hver bil, hvor jeg uddybende har billeder, service-bog mm. Så kunne det være smart, hvis jeg blot kunne trykke på bilen i “Mine biler”-tabellen, og så åbnede den direkte ind på den specifikke note for bilen. Det kunne også være jeg under “Fakturaer” lagde en faktura for “Service 2020 på SKODA”, hvis jeg nu kunne linke denne faktura til den specifikke bil, ville det give et godt overblik.

Udviklere
Mange udviklere har ønsket muligheden for at tilføje kode-stumper til Apple noter, det er ikke noget jeg forventer kommer eller er på tegnebrættet, men derfor kan man jo godt ønske, ikke? 😎

Integration med Reminders/Påmindelser
Det kunne være smart, hvis man kunne integrere Apple Notes checklister med Reminders, så de opgaver man laver inde i Apple notes automatisk blev synkroniseret med Reminders.

URL-genvej
Mange apps understøtter URL-genveje, dvs. en URL som åbner en specifik ting inde i en app. Det kunne være fedt, hvis man kunne højreklikke på en note og vælge “Kopier URL” og så fik man en url alá notes://12345678 – denne url kunne man så bruge i andre apps, f.eks. Påmindelser, Kalender, 1Password, Things, Todoist mm. så det var muligt at deep-linke til specifikke noter. Dette hænger lidt sammen med Ønske #1.

close

Få 🤖 i din indbakke - helt gratis

Hvad vil du gerne modtage?

Kategoriseret i: